Apothéka.sk
Spravodajstvo z EÚTlačové správy Bolesť Cestovanie Editorial Informačné technológie ComorraPharm sro. Liečivé rastliny - Fytoterapia Medicínska história Medicínska technika Novinky Očkovanie Odborník radí Predstavujeme Vám… Prevencia Psychológia, neurológia Rodinný lekár Rozhovory Trendy v Európe Ústna hygiena Veterinárna sekcia Vitamíny, minerály a potravinové doplnky Vývoj & trendy vo farmácii Vývoj v medicíne Zákony, poisťovne Zdravá krása Zdravá racionálna výživa Zdravotnícka legislatíva Zdravý pohyb Zdravý životný štýl Životné prostredie

Informácie o produktoch Kompilácia, rešeršná práca Pôvodný článok PR článok - platená inzercia Preklad Vyhlásenia, Informácie, Výzvy

2011 / 4, 3, 2, 1
2010 / 4, 3, 2
2009 / 4, 3, 2, 1
2008 / 4, 3, 2, 1
2007 / 4, 2
2006 / 3, 1
2005 / 4, 3, 2, 1
2004 / 4, 3, 2, 1
2003 / 4, 3, 2, 1
2002 / 4, 3, 2, 1
2001 / 4, 3, 2, 1
2000 / 4, 3
Informačné technológie

Margit Proebstová
Malá veľká kuchárka
15,73 EUR
(473,88 SKK)
Otto Pospíšil
Svet rýb
10,40 EUR
(313,31 SKK)
Petr Šulc
Domácí procvičování: Matematika
3,41 EUR
(102,73 SKK)
Prepočítané konverzným kurzom 30,1260 SK = 1 EUR
Práve čítate číslo 2002/2 - Rodinný lekár - Kompilácia, rešeršná práca
nedeľa, 21. Október 2019 | dátum ostatnej aktualizácie: 10. Marec 2012 10:10

Obezita
Mgr. Marianna Maťková, Lekáreň Kelemantia - Iža - 16.3.2002
PharmDr. Monika Hollósy, Lekáreň pri Váhu - Komárno - 16.3.2002

Obezita je najčastejšie metabolické ochorenie dneška. Radíme ju k tzv. civilizačným ochoreniam. V poslednom desaťročí stúpla prevalencia obezity vo väčšine európskych štátov o 10 - 40 %. Slovenská republika sa radí prevalenciou obezity na popredné miesto v Európe (na 3. - 5. mieste). Rádovo každý piaty Slovák je obézny a každý druhý má nadváhu.

Obezita je najeastej?ie metabolické ochorenie dne?ka
Obezita je najčastejšie metabolické ochorenie dneška. Vzniká patogenetickým mechanizmom, kedy príjem energie počas dlhšej doby prevyšuje energetické potreby organizmu. Radíme ju k tzv. civilizačným ochoreniam. V poslednom desaťročí stúplo percento obéznych ľudí vo väčšine európskych štátov o 10 – 40 %. Slovenská republika sa radí výskytom obezity na popredné 3. až 5. miesto v Európe.

Rádovo každý piaty Slovák je obézny a každý druhý má nadváhu.

Kedy hovoríme o nadváhe?

Ak hmotnosť tela prevyšuje normálnu (ideálnu) hmotnosť.

Jej vznik môže byť podmienený:

  • svalovou hmotou
  • obsahom vody
  • obsahom tuku

Čo je obezita?

Ak hmotnosť tela prevyšuje normálnu (ideálnu) hmotnosť a toto zvýšenie hmotnosti je spôsobené zvýšením obsahu (aj hmotnosti) tuku v organizme, hovoríme o obezite. Tučnota je definovaná ako zmnoženie tuku v organizme. Vekom sa percento tuku zvyšuje. Podiel tuku v organizme je ovplyvnený okrem veku aj pohlavím a etnickým charakterom populácie. Kým u žien tvorí tuk 28 – 30 % hmotnosti, u mužov je to 23 – 25 % hmotnosti.
Mnohí ľudia majú o sebe nereálnu predstavu. Dokonca ženy s konfekčnou veľkosťou 36 alebo 38 sa cítia tučné, keď sa pozorujú v zrkadle. Pod nadváhou sa však rozumie niečo celkom iné. Odborníci dnes na stanovenie nadváhy používajú niekoľko metód.

  1. technicky nenáročné:

  • Body-mass-index: v skratke BMI
  • Brocov index : optimálna hmotnosť (kg) = výška (cm) - 100
  • Pomer pás (cm) : bokom (cm); normálna hodnota: 0,7 - 1,0
  • Meranie hrúbky kožných rias
  1. technicky náročné (presnejšie):

  • denzitometria
  • dilučné metódy
  • počítačová tomografia
  • spektrometria
  • neutrónová aktivačná analýza
BMI

BMI je možné vypočítať celkom jednoducho. Telesná výška v metroch (napríklad 1,75m) sa umocní na druhú (1,75m x 1,75m = 3,0625m2;). Potom sa výsledkom predošlého výpočtu vydelí telesná hmotnosť v kilogramoch (príklad: 70kg : 3,0625m2 = 22,9kg/m2;). Výsledkom je osobný BMI.

BMI
20 - 25
25 - 30
30 - 35
35 - 40
40
Trieda
0.
I.
II.
III.
IV.
Stupeň
0.
1.
2.
2.
3.
Riziko
veľmi malé
malé
mierne
vysoké
veľmi vysoké
Počet tukových buniek

normálny

normálny
normálny alebo zvýšený

zvýšený

zvýšený
tabuľka č. 1. ukazuje, pri akom BMI máte nadváhu,
prípadne či máte normálnu alebo dokonca prinízku hmotnosť


[image]
obr. č. 1., grafické zobrazenie závislosti zdravotného rizika od BMI

Rozdiely v BMI podľa pohlavia

BMI žien
  • menej ako 20 BMI – prinízka hmotnosť, ak BMI dokonca leží pod 18, je treba si dávať pozor, lebo extrémne nízka hmotnosť môže ohroziť zdravie
  • 20 – 25 BMI – správna hmotnosť, netreba ani pribrať ani schudnúť
  • 26 – 30 BMI – pri takomto BMI hovoríme o nadváhe, odporúča sa prejsť na nízkotučnú stravu, aby sa znížila hmotnosť
  • od 31 BMI – v každom prípade treba schudnúť, aby zabránilo poškodeniu zdravia
BMI mužov
  • do 20 BMI – hmotnosť je veľmi nízka
  • 21 – 26 BMI – správna hmotnosť
  • 27 – 30 BMI – aby sa zredukovala hmotnosť, treba sa rozhodne preorientovať na nízkotučnú stravu
  • od 31 BMI – nadváha ohrozuje zdravie
Aké faktory sa podieľajú na vzniku a vývoji obezity?
  1. Exogénne faktory

  • životné podmienky, v ktorých jedinec žije (sociálno-ekonomická situácia jedinca)
  • ekonomická a kultúrna úroveň spoločnosti
  • národné a lokálne stravovacie zvyklosti
  • etylizmus (otrava alkoholom)
  1. Endogénne faktory

  • poruchy riadenia príjmu potravy
  • genetické vplyvy
  • funkcia endokrinného systému
  • psychologické vplyvy
  • počet adipocytov
  • zníženie strát tepla z organizmu
  • zníženie úrovne metabolického obratu
  • zníženie aktivity sympatického vegetatívneho nervového systému
Rizikové obdobia pre vznik nadváhy

V detstve je daný základ počtu tukových buniek v tukovom tkanive. Pri nadbytočnom prívode tukov dochádza ako k zmnoženiu adipocytov (tukových buniek), tak k ich zväčšeniu. V priebehu života sa adipocyty pri nadmernom prívode tuku v strave môžu ďalej vyvíjať z prekurzorových buniek. Hlavným signálom pre diferenciáciu je dosiahnutie určitej kritickej veľkosti adipocytov už existujúcich.

Doba dospievania, najmä u dievčat – uplatňujú sa hormonálne zmeny, fixácia nevhodných výživových návykov, stresové situácie pri skúškach, zmena životného štýlu v súvislosti odchodom na štúdium mimo domova.

Doba tehotenstva a obdobie po ňom – uplatňujú sa najmä zmeny hormonálne, pozor na dojedanie po deťoch.

Doba prechodu - uplatňujú sa hormonálne zmeny a súvislosti s nimi často i retencia (zadržanie) tekutín.

Ohrození sú najmä:

  • Ľudia s pozitívnou rodinnou anamnézou výskytu obezity
  • Ľudia s výraznejšou psychickou alteráciou (stres, depresia, úzkosť)
  • Ľudia užívajúci hormonálne preparáty
  • Dlhodobo fajčiaci, ktorí prestávajú fajčiť
  • Ľudia s kolísaním hmotnosti v minulosti
  • Ľudia s ochorením pohybového aparátu, dýchacieho systému a srdcovo cievnym ochorením

Nadmerný energetický príjem a následná obezita nie sú len kozmetickým problémom. Nasleduje množstvo komplikácií srdcovo-cievnych, mozgových príhod, krčové žily, komplikácie zažívacieho traktu (obézni majú častejšie choroby žlčníka), komplikácie ortopedické, dychové, metabolické (cukrovka, poruchy metabolizmu lipidov, zvýšenú hladinu kys. močovej) a v neposlednej miere komplikácie psychosociálne – zhoršené spoločenské uplatnenie, nízke sebavedomie.

Liečba obezity

Základným kritériom pre voľbu liečebnej metódy je stupeň nadváhy a prítomnosť zdravotných komplikácií. Spolurozhoduje aj motivovanosť pacienta.

Rozlišujeme 5 terapeutických postupov:

  • diéta
  • fyzická aktivita
  • psychoterapia
  • farmakoterapia
  • chirurgická liečba

Cieľom liečby je pomalý a trvalý úbytok hmotnosti, ktorý by nemal byť väčší než 1 kg týždenne. Rýchly niekoľkokilogramový úbytok hmotnosti je spôsobený spravidla vylúčením vody z organizmu, kým tukové zásoby ostávajú nedotknuté. Jedlo by malo byť rozdelené do 5 – 6 porcií a nemali by chýbať raňajky. Pokiaľ máte radi mäso, jedzte radšej rybie a hydinové. Mliečne výrobky vyberajte podľa množstva tuku v sušine. Jedzte veľa čerstvej zeleniny a ovocia. Znížte konzumáciu cukrov na minimum a nezabúdajte v strave na vlákninu pre jej schopnosť znížiť vstrebávanie tukov a cukrov a pre jej sýtiaci efekt.

Jedálniček delenej stravy je pestrý a nemá deficit základných živín. Jeho princíp spočíva v oddelení potravín s prevažujúcim množstvom uhľohydrátov od potravín s prevažujúcim obsahom bielkovín. Teória ľahšieho vstrebávania vychádza z toho, že rôzne jedlá sú štiepené rôznymi tráviacimi šťavami. Kým uhľohydráty sú trávené v zásaditom prostredí, bielkoviny potrebujú prostredie kyslé. Uhľohydrátové (obilniny, pohánka, výrobky z celozrnej múky, zemiaky, ryža, sušené ovocie okrem hrozienok) a bielkovinové (mäsá, sójové výrobky, vajcia, mlieko, syry, všetky druhy exotického ovocia okrem banánov) jedlá je možné kombinovať s jedlami neutrálnymi (tuky, oleje, kyslé mliečne výrobky, huby, väčšina druhov zeleniny).

Nízkoenergetické koktaily na chudnutie sa pripravujú rozmiešaním prášku v mlieku alebo vo vode. Výhodou je, že dokážu dodať telu celý rad dôležitých látok a vitamínov. Vhodná je ich kombinácia so zmenou celkových stravovacích návykov. Doporučuje sa jedno denné jedlo, najlepšie večeru, nahradiť kokteilom. V našich lekárňach sú dostupné – Ultra fit´n slim, Viaredin koktail, Gerlinea.

Podporné prostriedky na chudnutie voľne dostupné v lekárňach sú založené
  1. na zníženom príjme objemu potravy – prítomnosťou vlákniny, ktorá v žalúdku napučí a urýchli prechod potravy tráviacim traktom, takže sa zníži schopnosť čriev vstrebať veľa živín. Vláknina zároveň vyvoláva pocit plnosti a nasýtenosti žalúdka.

Ispaghula – granulát obsahuje vlákninu z osemenia skorocela vajčitého

Chroma-Slim – obsahuje vlákninu, chróm, ženšen, karnitín

Bio-vláknina

Exo-kal – vláknina z Opuntia ficus

Exo-fat – obsahuje chitosan - vlákninu z mušle a chróm

  1. na odbúraní už existujúcich tukov a znižovaní ich absorpcie – prítomnosťou výťažkov z grapefruitových semien, zeleného čaju.

Bio-CLA – konjugovaná kyselina linolová umožňuje zabezpečiť optimálny pomer medzi množstvom svaloviny a tukového tkaniva v tele

Redukta – obsahuje vlákninu, zelený čaj, chróm

  1. na obsahu chrómu, ktorý upravuje hladinu cukru v krvi. Potláča predovšetkým hlad na sladkosti.

Bio-chróm

Chróm pikolinát

Viaredin

Chromdiet – obsahuje chróm, chitosan, vlákninu z akácie, výťažok z čakanky

Redukčné čaje – Reduktan, Herbex čaj na chudnutie, Panenský čaj na chudnutie – upravujú látkovú výmenu, mierne preháňajú a odvodňujú.

Ľudia, ktorým sa nepodarí znížiť svoju telesnú hmotnosť vhodnými stravovacími návykmi a fyzickou aktivitou a majú BMI vyššie než 27 – 30, alebo majú rizikové faktory, či choroby obezitou podmienené /ide najmä o cukrovku/, môžu po konzultácii s lekárom použiť lieky na zníženie hmotnosti dostupné len na lekársky predpis. U nás je na trhu dostupný centrálne pôsobiaci fentermin a sibutramin. Novší orlistat pôsobí periférne, priamo v čreve tým, že blokuje účinnosť enzýmu lipázy zodpovednej za mikronizáciu a vstrebávanie tukov z čreva.

Podpora pre pacientov – „meracie dni“ v Lekárni pri Váhu

Lekáreň pri Váhu zaviedla pre svojich pacientov, návštevníkov a klientov novú službu tzv. „meracie dni", ktoré sa uskutočňujú trikrát do týždňa:

v utorok od 10:00 do 12:00
v stredu od 10:00 do 14:00
vo štvrtok od 10:00 do 12:00

V tieto dni si môže každý návštevník lekárne dať bezplatne zmerať krvný tlak , množstvo telesného tuku a svoju váhu. Krvný tlak sa meria tlakomerom OMRON 705 CP.

[image]
obr. č. 2., tlakomer OMRON 705 CP

Pri meraní tuku prístrojom OMRON BF 300 pacient zadá do merača tuku údaje o svojej výške, veku, hmotnosti. Ak nemá momentálny prehľad o svojej hmotnosti, v lekárni má možnosť sa aj odvážiť. Pacienti obdržia kartičku, kde budú pravidelne zaznamenávané hodnoty ich krvného tlaku, množstva telesného tuku, prípadne hmotnosti.

Merač telesného tuku OMRON BF 300 je prístroj na meranie percentuálneho a celkového množstva tuku obsiahnutého v ľudskom tele. Merač pracuje podľa metódy BIA (Bioelectrical Impedance Analysis). Táto metóda analyzuje elektrický odpor telesných tkanív pomocou veľmi slabého elektrického prúdu, ktorý je vyslaný do tela a po prechode telom odmeraný. Pretože tukové tkanivá majú veľmi nízku až žiadnu elektrickú vodivosť, je možné určiť množstvo tukových tkanív v pomere k ostatným tkanivám. Týmto spôsobom merač telesného tuku zistí, aká veľká časť telesnej hmotnosti je tvorená tukom a koľko je to percent z celkovej hmotnosti.

[image]
obr. č. 3., merač telesného tuku OMRON BF 300

Merač telesného tuku OMRON BF 300 meria hornú časť tela, v ktorej je uložená väčšia časť telesného tuku, čím je zaistená maximálna presnosť merania. Na dosiahnutie presných a porovnateľných výsledkov je vhodné vykonávať meranie vždy za rovnakých podmienok.

Doteraz bolo meranie telesného tuku buď nákladné, nepohodlné, nepresné, alebo mohlo byť vykonávané iba v laboratórnych podmienkach. Metóda BIA túto situáciu zmenila. Je veľmi jednoduchá, pohodlná a presná. Stačí pred meraním zadať do merača osobné údaje (výška, hmotnosť, vek, pohlavie), uchopiť elektródy na prístroji a stlačiť tlačidlo štart. Po 20 sekundách sa na displeji objaví výsledok merania.

Prajeme vám zdravé, účinné a trvalé schudnutie.



Čítajte ďalej...
PREHĽAD ČÍSLA
   
 



ODPORÚČAME
Prepočítané konverzným kurzom
1 EUR = 30,1260 SK
VIAC TOVAROV »   


Copyright © 1996-2019 ComorraPharm s.r.o.
© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.
Články sú aktualizované a upravované publikačným systémom IPSA2002.