Apothéka.sk
Spravodajstvo z EÚTlačové správy Bolesť Cestovanie Editorial Informačné technológie ComorraPharm sro. Liečivé rastliny - Fytoterapia Medicínska história Medicínska technika Novinky Očkovanie Odborník radí Predstavujeme Vám… Prevencia Psychológia, neurológia Rodinný lekár Rozhovory Trendy v Európe Ústna hygiena Veterinárna sekcia Vitamíny, minerály a potravinové doplnky Vývoj & trendy vo farmácii Vývoj v medicíne Zákony, poisťovne Zdravá krása Zdravá racionálna výživa Zdravotnícka legislatíva Zdravý pohyb Zdravý životný štýl Životné prostredie

Informácie o produktoch Kompilácia, rešeršná práca Pôvodný článok PR článok - platená inzercia Preklad Vyhlásenia, Informácie, Výzvy

2011 / 4, 3, 2, 1
2010 / 4, 3, 2
2009 / 4, 3, 2, 1
2008 / 4, 3, 2, 1
2007 / 4, 2
2006 / 3, 1
2005 / 4, 3, 2, 1
2004 / 4, 3, 2, 1
2003 / 4, 3, 2, 1
2002 / 4, 3, 2, 1
2001 / 4, 3, 2, 1
2000 / 4, 3
Informačné technológie

Sylvie Lairová
Trénink paměti
9,03 EUR
(272,04 SKK)
Jiří Babica
Babicovy dobroty 3.
15,09 EUR
(454,60 SKK)
Hans Alfred Műller
Borderská kólia
5,01 EUR
(150,93 SKK)
Prepočítané konverzným kurzom 30,1260 SK = 1 EUR
Práve čítate číslo 2003/1 - Zdravá racionálna výživa - Pôvodný článok
štvrtok, 18. Október 2018 | dátum ostatnej aktualizácie: 10. Marec 2012 10:10

Prečo práve teraz?
PharmDr. Monika Hollósy, Lekáreň pri Váhu - Komárno - 19.3.2003

Zdá sa, že čoraz viac vzrastá u ľudí chuť na sladké a na tuky bohaté potraviny. Práve týmito sa však môžeme veľmi ľahko prejesť. Pretože pri konzumácii týchto potravín nás organizmus neupozorní, že je nesýtený, zatiaľ čo pri zložených uhľovodíkoch a na vlákniny bohatých jedlách nám telo po istej dobe signalizuje, že je sýte.

Preco práve teraz

[image]
Adolf Otto Reinhold Windaus (1876-1959)
Určite sa už mnohým z vás vynorila v hlave otázka – prečo práve v posledných desaťročiach sa dostal do popredia vzťah medzi kardiovaskulárnymi, nádorovými ochoreniami a stravovacími návykmi? Nemecký biochemik Windaus, držiteľ Nobelovej ceny, si už v r. 1910 všimol, že zhrubnuté steny ciev v dôsledku aterosklerózy obsahujú nezvyčajne mnoho cholesterolu. Napriek tomu sa ešte dlho po tomto zistení nikto týmto javom nezaoberal. Čo sa odvtedy zmenilo?

V priebehu evolúcie sa skladba našej potravy veľmi zmenila. V dobe, keď sa človek živil zberom plodov a lovom zvierat, 70% jeho potravy tvorila rastlinná zložka a len zvyšných 30% tvorila potrava živočíšneho pôvodu. Jednoducho povedané, človek konzumoval, čo mu poskytla príroda.

Súčasné poľnohospodárstvo a potravinársky priemysel nám zabezpečujú hojnosť rôznych potravín, hoci nie všade a každému. Aj dnes sú známe najčastejšie formy nesprávneho stravovania: hladovanie, skryté hladovanie a prejedanie sa. V modernej priemyselnej spoločnosti sa pomer zložiek potravy výrazne zmenil oproti našim predkom. Viac ako polovicu prijímaných kalórií má pôvod v tukoch a cukroch a množstvo uhľohydrátov a vlákniny v prisunutých potravinách kleslo o tretinu. Strava obsahujúca množstvo kalórií a tukov prispieva k rozvíjaniu srdcovocievnych ochorení, cukrovky a rakoviny.

Zdá sa, že čoraz viac vzrastá u ľudí chuť na sladké a na tuky bohaté potraviny. Práve týmito sa však môžeme veľmi ľahko prejesť. Pretože pri konzumácii týchto potravín nás organizmus neupozorní, že je nesýtený, zatiaľ čo pri zložených uhľovodíkoch a na vlákniny bohatých jedlách nám telo po istej dobe signalizuje, že je sýte.

Priemysel spôsobil také zmeny v stravovaní, ktoré umožnili tieto nezdravé „chute“ ľuďom plne realizovať. Prudkým rozvojom priemyslu a poľnohospodárstva, veľkými výnosmi šľachtených odrôd sa stali ľahko dosiahnuteľnými také potraviny, ktoré sa predtým objavovali na stoloch len v sviatočné dni alebo v bohatých gazdovstvách. Populárne sa stali v oleji pečené a vyprážané jedlá, ktoré si dávnejšie nemohol hocikto dovoliť. Dnes sú už prirodzenou súčasťou jedálneho lístka každého z nás. Taktiež mäsité a na tuky bohaté jedlá sú dnes prístupné hocikomu, voľakedy to bolo výsadou majetných.

Aj obyvateľstvo miest sa rozrástlo. V 20. storočí sme zaznamenali nárast mestskej populácie z 10% na 50%. Aj urbanizácia priniesla so sebou nový životný štýl a nové druhy jedál. Vysoké percento žien začalo pracovať mimo domácností, a tak sa čas na varenie podstatne zredukoval. Vzrástol tým aj dopyt po rôznych polotovaroch, predsmažených a tepelne vopred upravených potravinách, ktoré sú ľahko a rýchlo pripraviteľné. Väčšinou však obsahujú vysoké množstvo tukov, cholesterolu a cukrov a naopak, je v nich málo vlákniny, vitamínov a minerálov.

Okrem toho sa rozšíril sortiment potravín aj o produkty s vysokou energetickou hodnotou, nastala expanzia tzv. rýchlych reštauračných zariadení (fastfood) a obrovský príliv tzv. snack-ov. Dnes sa človek snaží rozmanitým spôsobom udržiavať spoločenské a obchodné vzťahy a usporadúva množstvo spoločenských stretnutí, ktoré sú často spájané s konzumáciou.

Naopak značne sú obmedzené možnosti odbúravania nadbytočnej energie prijatej v množstve kalórií z dnešných moderných potravín. V minulosti boli ľudia nútení vykonávať denne množstvo fyzickej práce. Dnes už prakticky väčšinu fyzickej práce robia za nás moderné stroje. A popri každodennej práci si málo ľudí nájde čas na šport a pravidelný pohyb. Chôdzu alebo bicykel nahradili rýchlejšie autá.

Urbanizácia si teda vzala aj svoju daň. Potravinársky priemysel nadobudol významnú pozíciu a popri snahe vyhovieť potrebám spotrebiteľa, využíva aj možnosť ovplyvňovať ho. Obľúbeným terčom reklám sa stali deti. A práve im hrozí najväčšie nebezpečenstvo. Ľuďom, ktorí v detstve konzumovali často sladké či na tuky bohaté jedlá, sa budú žiadať takéto potraviny po celý život. Namiesto chipsov a sladkostí by mohla byť reklama aj o jablkách alebo mrkve, avšak pre výrobcov sa viac oplatí reklamovať spracované produkty. Množstvo spracovaných potravín prináša väčšie zisky, ako keby sa predávali len zvlášť múka, vajcia, soľ, olej alebo cukor. Aj spracovanie a následné balenie prináša ďalší profit.

Stále viac odborníkov protestuje proti týmto produktom, poukazuje na „znečistené potravinové prostredie“, pretože práve tieto potraviny sú silne propagované, lacné, ľahko dosiahnuteľné, chutné a – nezdravé. S rozvojom civilizácie ľudstvo začalo konzumovať viac kaloricky bohatých potravín, ktoré sú však chudobnejšie na výživné látky. V dávnej minulosti prekvitali choroby z podvýživy a nedostatku kalórií, dnes sa do popredia dostali choroby z prejedania sa. Počet infekčných chorôb klesol oproti minulosti, avšak narastá množstvo pacientov s chronickými ochoreniami (srdcovocievne, cukrovka, nádory). Spomínané choroby nie sú výsledkom starnutia organizmu, ale vo veľkej miere sú dôsledkom zmeny v stravovacích návykoch ľudstva a v absencii zdravého pohybu.

Potraviny, ktoré sú garantom dobrého zdravia a vysokého veku sú rastlinného základu, obsahujú hojne vláknin, celozrnného pečiva, zeleninu a ovocie. Taktiež obmedzením mäsa, tukov a soli môžeme predchádzať chronických ochoreniam. Nesmieme zabudnúť ani na to, že riziko spomínaných ochorení zvyšujú aj fajčenie a nadmerné požívanie alkoholu, ktoré sú tiež „výdobytkom“ modernej civilizácie.



Čítajte ďalej...
PREHĽAD ČÍSLA
   
 



ODPORÚČAME
Prepočítané konverzným kurzom
1 EUR = 30,1260 SK
VIAC TOVAROV »   


Copyright © 1996-2018 ComorraPharm s.r.o.
© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.
Články sú aktualizované a upravované publikačným systémom IPSA2002.